Een geschikt zadel

Als een paard Spaans is, mag het van mij barok zijn. Smaken verschillen, maar ik hou ervan. Barokke paarden zijn namelijk wel rond maar níet log. Op de een of andere manier vind ik een barok paard zelfs elegant. Niet rank elegant zoals een kwpn-er, maar stoer elegant. En ik ben dol op stoer en dol op elegant.
Gemakkelijk om een barok rijpaard te hebben is het echter niet. Want als je wilt rijden heb je een zadel nodig, en alsof de zoektocht naar een geschikt zadel normaal gesproken al niet moeilijk is, is het met een heel rond paard nóg iets gecompliceerder. Ze zijn er, goed passende zadels voor barokke paarden, alleen moet je je in de materie verdiepen. En omdat het om specialere uitvoeringen gaat, moet je waarschijnlijk ook iets dieper in je buidel tasten.


Barokke Chief

Toen Chief in mijn leven kwam liet mijn huidige (overigens fantastische) zadelfitter Linda Walther mij meteen eerlijk weten dat er een dag zou komen dat mijn heerlijke Custom zadel niet meer zou passen op Chief. Als iele puppy kon het zadel nog naar zijn lijf worden aangepast, maar als hij zou uitgroeien naar de barokke tank die we vermoedden dat hij zou worden, zou het op een gegeven moment niet meer werken.
Wat een geluk voor Chief dat ik op een dag in contact kwam met Danielle van Bokhoven-Gottschalk. Haar bedrijf ‘Pura Nobleza’ verkoopt traditioneel Spaanse en Portugese ruitersportartikelen en zij heeft zich ook nog eens gespecialiseerd in de korte rug van de PRE!
Wij zijn met elkaar in contact gekomen omdat ik instructeurs zocht voor een clinic Working Equitation die ik organiseer op Stal Wennekers. Met Pura Nobleza sponsort Danielle twee WE ruiters die gekwalificeerd zijn voor de aanstaande wereldkampioenschappen. Tijdens een van onze besprekingen vroeg ik Danielle terloops naar haar zadels. Zij is tenslotte zadelspecialist en ik had in mijn achterhoofd hoe het uiteindelijk met Chief en mijn geliefde Custom zadel zou gaan. Ik kon maar beter zo snel mogelijk beginnen met oriënteren. Het is namelijk alom bekend dat de zoektocht naar een geschikt zadel bijna nooit een gelopen koers is.

Danielle vertelde gepassioneerd over hoe zij denkt over zadel en paardenrug. Dat een zadel de paardenrug niet mag belemmeren. Het paard moet voldoende vrijheid hebben om zich te kunnen ontspannen, anders zal het jou nooit zijn rug aan bieden. Het zadel mag niet knellen of drukken omdat op die plekken de spieren niet goed kunnen ontwikkelen, waardoor een paard soms atrofie krijgt (die mooie kuilen in de rug). Als een zadel niet goed ligt is dat direct terug te zien in de beweging, het gedrag en het exterieur van het paard. Pura Nobleza selecteert alleen zadelmerken die aan de eisen van Danielle voldoen. Zij biedt Marjoman, Iberosattel en Signum Omega aan, waarbij de laatste twee de paradepaardjes zijn. Iberosattel heeft een zeer lichte dressuurboom die is gebouwd op de slimme Spaanse kussens die extreem kort kunnen blijven. Signum Omega zadels zijn gebouwd op een speciale uitgebouwde boom met een meer naar achteren geplaatst kopijzer. Dit kopijzer zorgt voor een extreem ruime schoftkamer en schoudervrijheid. Beide merken zijn zeer innovatief en hebben een oneindige aanpasbaarheid, ter plekke in een handomdraai uit te voeren. Pura Nobleza is officieel dealer van deze merken.

Omdat ik me wilde oriënteren, was ik sowieso benieuwd naar haar zadels. Na het horen van haar visie en haar zadelaanbod was ik nu extra benieuwd, omdat Chief een paard is gebleken dat nogal duidelijk ergens iets van vindt (denk aan de Rambo Micklem). Ik wilde wel weten of hij onder deze paardenrug-vriendelijke zadels anders zou gaan lopen?
Ik had alvast een beetje gesnuffeld op haar website en ik moet zeggen dat aan het uiterlijk van deze zadels niks mankeert. Als het om dressuur gaat houd ik erg van klassiek en dingen moeten kwaliteit uitstralen. Ik vind het fijn als je de kwaliteit en de luxe aan iets afziet. Deze zadels voldoen hier absoluut aan. Ze zijn gestileerd, zien er duur uit en je ziet het comfort voor de ruiter er aan de buitenkant echt aan af. Zacht leer, heerlijke zit en een prachtig design.

Over het interieur (wat is goed voor het paard?) weet ik niets, je kunt mij van alles wijs maken, maar ook dít klonk mij -voor Chief- als muziek in de oren. De zadels hebben kussens zo groot, plat en met de paardenrug mee gevormd dat zij als het ware de rug ‘omarmen’. In vergelijking met de kussens van een conventioneel dressuurzadel zorgen deze grote kussens voor een betere verdeling van het ruitergewicht. Een groot kussen op een grote spiergroep drukt er minder hard in. Om deze uitleg te ondersteunen liet Danielle me onderstaande foto met de gele skippyballen zien. Ook liet ze me met kracht mijn vinger in mijn dij duwen om mezelf daarna met dezelfde kracht in mijn dij te laten duwen met vlakke hand. I rest my case.

kleine kussens versus grote kussens

Dan hebben de zadels een boom die op meerdere plekken verstelbaar is om een optimale pasvorm te krijgen, en een kopijzer (geen V- maar een U-vorm) voor een extra grote schoftruimte en bewegingsvrijheid. Ik was geïnteresseerd in een passessie! Danielle zou Chief komen opmeten zoals ze dat bij elke pas-sessie doet en Chief zou daarna verschillende zadels op krijgen om te kijken hoe hij erop zou reageren. Danielle mag zich met recht Master Saddle Fitting Consultant (MSFC) noemen, want zó zorgvuldig een paard opmeten heb ik geen andere zadelfitter zien doen.

Het eerste zadel dat Chief op zijn rug kreeg was een Alta Escuela van Marjoman. Volgens mij het meest traditionele zadel dat je kunt bedenken. Het zag er super comfortabel uit doordat je letterlijk ‘veilig’ opgesloten in een kuipje zit. Erg mooi, maar voor mij te traditioneel. Omdat Chief Spaans is vind ik het heel leuk om aan dingen een Spaanse twist te geven, maar ik moet er bijvoorbeeld wel de KNHS ring mee in mogen. Dit paszadel was trouwens ook te groot voor Chief, waardoor ik er niet op ben gestapt. Wetende dat dit type het zeker niet zou worden had dat zonde van de tijd geweest.

Daarna werden de zadels van Signum uitgepakt. Prachtig van kwaliteit en erg futuristisch qua design. Helaas voor mij persoonlijk teveel zadel. Maar hou je van bijzonder of apart, dan is dit echt een merk voor jou. Je kunt je qua kleuren en vormen volledig uitleven, echt álles is mogelijk. Maar óók de binnenkant kan volledig worden aangepast naar de vorm van jouw paard, wat natuurlijk fijn is. Dat is toch eigenlijk waar het om gaat. Ik heb de boom zonder leer en vulling mogen zien, en Danielle showde hoe deze uitzonderlijke boom op diverse plaatsen kan worden aangepast tot het als een tweede velletje ligt op jouw paard. En dan is het ook nog eens oneindig aanpasbaar, ter plekke, in een handomdraai (met een schroef). Echt high tech, ik ben diep onder de indruk.

Het eerste Signum zadel waar we mee reden was de Mercedes. Ik voelde meteen aan Chief dat hij meer vrijheid had dan hij gewend was. Daardoor vond ik hem zoekerig, onwennig, en ook zat ik zelf niet ‘in’ het zadel. Ik had voor mijn gevoel minder contact met Chief dan ik gewend was. Mijn benen lagen niet dicht tegen hem aan.

Toen mochten we de Signum Vario uitproberen. Qua uiterlijk een zadel waar ik wel op viel, qua binnenkant was deze natuurlijk op dezelfde manier opgebouwd. Dat was dus hoe dan ook top of the bill. Bij dit zadel had Chief dat zoekerige niet, wat positiever was ten opzichte van de Mercedes. Alleen was de zitting van dit paszadel helaas te groot voor mijn kont, waardoor ik ook hier teveel ‘op’ het zadel zat in plaats van erin en de twist kwam voor mij teveel omhoog. Persoonlijk zit ik met mijn kruis graag iets vlakker. Ook miste ik het close contact gevoel hier toch een beetje. Het was net of dit merk voor mijn postuur iets te groot is, net zoals Duitse kledingmerken. Daarbij heb ik ook altijd dat gevoel .

Signum Vario

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu kwam de Alpha Vaquero van Iberosattel aan bod. Daar had ik me na het snuffelen op de site gevoelsmatig het meest op verheugd. De stijl is zo ontzettend mooi, sjiek en klassiek en de kwaliteit druipt er vanaf. Het is een echt dressuurzadel, maar voor in de KNHS ring ééntje met een edge. Super high end en heel edgy, dus totally me!  ?
Naast dat ik wegloop met het uiterlijk van dit zadel, biedt het interieur extreme vrijheid aan een paard. Kijk maar eens naar de tweede foto hoe weinig zadel er rust op de rug. Je zit hier als het ware bijna op de blote paardenrug met alleen de grote platte ‘rug-omarmende’ kussens en het monoblad tussen jou en je paard. Maar door de diepe zitting met de pommel aan de voorkant en de (voor mij in ieder geval) perfect gevormde kniewrongen, zit je toch gewoon ‘stevig in het zadel’. Ik durfde in de Alpha Vaquero dan ook meteen te ‘zitten’, ondanks dat dit pasmodel ook een maatje te groot was voor mijn kont.
Het close contact vind ik bij de Alpha Vaquero erg fijn. Maar het belangrijkste was toch wel dat Chief onder dit zadel ontspannen en vertrouwd liep. Hij liep vele malen ruimer dan hij met mijn eigen zadel doet. Hij leek letterlijk en figuurlijk minder ‘last’ te ervaren. Letterlijk vanwege de super lichte boom; een mega verschil met mijn eigen dressuurzadel dat volgens mij wel drie keer zo zwaar is in gewicht. Dat Chief zich bij dit zadel lekker voelde merkte ik vooral omdat hij me zelfs zijn rug gaf, wat bij ons nog niet altijd vanzelfsprekend is. De Alpha Vaquero is duidelijk een zadel voor ons.

Als slagroom op de taart mocht ik nog even op het zadel van Danielle rijden. De Alpha Vaquero in een ongelooflijk mooie uitvoering. Met lange zweetbladen en bewerkt leer.  ?  Dat Iberosattel bij de Alpha Vaquero kussens in 3 lengtes levert, is nog wél even het vermelden waard. Je kunt kiezen voor ‘normaal’, ‘comfort compact’ (korter) en ‘vaquero comfort’ (extreem kort, ook wel ‘Franse kussens’ genoemd). Het is voor de rug van je paard heel fijn dat je keuze hebt in kussenlengte. Zo duwen de kussens nooit in het zachte deel (na de laatste rib) van de rug. De kussens van de zwarte Alpha Vaquero had volgens Danielle de perfecte lengte voor Chief. De kussens van haar zadel waren voor hem te kort.

Na de passessie een paar dagen te hebben laten bezinken liet ik mijn eerlijke gevoel spreken en kwam voor 100% uit op de Alpha Vaquero van Iberosattel. Maar natuurlijk wil prinsesje weer allerlei opties erop. ?  Eigenlijk had ik dat wel kunnen weten! Dat wordt zoeken naar een sponsor, of ik moet gaan crowd-funden. Ik ook altijd met mijn onderzoeken  ?

Een gedachte over “Een geschikt zadel

  1. Rose

    Nou je bent wel zeker grondig te werk geweest. Mijn god zeg! Maar alles voor je paard! En tja met zulke billetje kan je ook niet anders dan opties opties en opties toe te voegen. Ik zal zeggen, veel rijplezier ??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 + = 23